Mijn team
Jongste jeugd

Jeugd

Senioren

Agenda
27-Mar-14
De agenda is leeg
Hele agenda


 

Jarigen
Vandaag zijn er geen jarigen
 
Morgen:
Olivia Robinson
 
Overmorgen:
Vincent Jeurissen
Vacature Vertrouwenspersoon
4-12-2023

Vacature Vertrouwenscontactpersoon

Wij zoeken binnen de vereniging dringend iemand die de rol van vertrouwenspersoon op zich kan nemen.

 

Waarom een Vertrouwenscontactpersoon?

Een vertrouwenscontactpersoon (VCP) is binnen de sportvereniging het eerste aanspreekpunt voor iedereen die een vraag heeft over of te maken heeft met grensoverschrijdend gedrag. De VCP fungeert als eerste opvang voor leden (sporters, ouders van sporters, toeschouwers, kaderleden, vrijwilligers, bestuur) met een klacht of een vraag.

Het aanstellen van een vertrouwenscontactpersoon kan bijdragen aan een veilige sportomgeving. De VCP is er om te luisteren, te adviseren en te ondersteunen. Hij of zij kan helpen bij het vinden van de juiste weg en het nemen van de juiste stappen. De VCP is onafhankelijk en heeft geheimhoudingsplicht. Daarnaast kan het aanstellen van een VCP ook bijdragen aan het voorkomen van grensoverschrijdend gedrag. Door het aanstellen van een VCP wordt het onderwerp bespreekbaar gemaakt en wordt er aandacht aan besteed. Dit kan ertoe leiden dat mensen zich bewuster worden van hun eigen gedrag en dat van anderen.

De vertrouwenscontactpersoon is er dus ook voor vragen die kunnen spelen voordat er problemen zijn. Bij een VCP kun je namelijk terecht met vragen die je niet makkelijk stelt of waarvan je bang bent dat er niet serieus op gereageerd gaat worden. Dit geldt voor trainers, coaches, ouders, begeleiders en teamleden. Daarbij: snel melden, er over praten en zorgen dat er (vroegtijdig) een einde wordt gemaaktaan een ongewenste situatie maakt dat deze niet verergert en ook herhaling kan zo worden voorkomen.

 

De vragen die bij een VCP terechtkomen, kunnen gaan over:

  • Pesten en gepest worden.
  • Het gevoel hebben dat je er door je huidskleur, geloof of seksuele voorkeur niet bij hoort.
  • Grensoverschrijdend gedrag: de manier waarop je wordt benaderd en/of aangeraakt door een teamlid, trainer of coach ervaar je als onprettig.
  • Een vermoeden van grensoverschrijdend gedrag: je denkt dat iemand in jouw directe omgeving hiermee te maken heeft.
  • Je maakt je zorgen over de wijze waarop er met je kind wordt omgegaan binnen de vereniging/het team.
  • Je vraagt je af of jouw gedrag als trainer en/of coach verstandig is.

Wij zoeken iemand:

  • Die minimaal 25 jaar oud is.
  • Met een HBO werk/denk niveau.
  • Die sociaal, toegankelijk en oprecht is.
  • Met levenservaring.
  • Die integer en evenwichtig is.
  • Die affiniteit heeft / een bijdrage wil leveren aan een sociaal veilige sport omgeving.

Je wordt niet in het diepe gegooid. Wij bieden een cursus aan van NOC*NSF die twee dagdelen duurt. Tijdens deze cursus wordt aandacht besteed aan de positie die de VCP inneemt wanneer er sprake is van een klacht. Er wordt ingegaan op de adviezen en de verwijzingen die mogelijk zijn. De cursus is niet alleen theoretisch, maar ook praktisch. Zo worden er praktische gesprekstechnieken geoefend. Al met al een veelzijdige training waarin de verschillende kanten van het werk van de VCP worden toegelicht en geoefend. De opleiding wordt afgesloten met een certificaat van NOC*NSF.

 

Is dit iets voor jou of heb je vragen?

 

Neem dan svp contact met mij op. ([email protected])

 

Namens het bestuur,

 

Jacco Timmerman